petak, 26. ožujka 2010.

lovcen

Lovćen, planina nad Bokom, najznamenitja planina CG iako ne i najviša.
Planina je proglašena nacionalnim parkom negdje 50tih godina prošlog stoljeća zbog prirodnih ali i kulturnih razloga...najviši vrh je Štirovnik sa svojih 1749 m nad bokokotorskim zaljevom, mnogo poznatiji je Jezerski vrh koji je niži, 1657 m. Na njemu se nalazi Njegošev mauzolej.
Do mauzoleja vodi asfaltna cesta, dakako vrhu se moze priči i planinarskim metodama.

panorama

pogled sa serpentina


Do polaznisne tocke vozi se serpentinama visoko gore do Krstaca i neceg sto bi trebalo biti ulaz u NP, inace to je cesta koja povezuje Cetinje sa Kotorom. Malo je zajeb...ubost,pravi smjer iz Kotora jer putokaza bas i nema.


kud lavina prodje tu ne da trava ne raste vec i stabla
Tura od mozebitnog ulaza u NP pa do samog vrha traje nekih 3h ako me pamcenje dobro sluzi.
Vrh Štirovnik je zabranjen za posjete iako je najviši.
1999. NATO je roknuo par projektila po nekim objektima uključujući i Štirovnik, ostaci tih bombanja vide se dan danas. Vjerovatno se radio i o nekim PZO ili ti ga pvo pozicijama.
Smije ili ne smije znam da cemo skinuti i Štirovnik prije ili kasnije.

pod Jezerskim vrhompod Štirovnikom
"Asfaltiranje" ka vrhupa malo pravog planinarenja kod kojeg ni navez ne bi bio na odmet
zanimljiva situacija je bila kad smo uletili na mauzolej, od snjega i leda se nije moglo nikako normalnim putem pa smo morali ici visokogorskim metodama kod koje bi nam i navez dobro došao, ali tko nema u glavi iam u ... I tako mi uletimo u mauzolej kad ono unutra 2 naoruzana čuvara u čudu, a mi još u većem čudu. Ma u svakom slučaju u mauzoleju je dosta toga od zlata pa eto ako tko bude imao kriminalene pobude u stilu Mission Imposible ili onoga filma sa Catherine Zeta Jones-ovicom nek izvoli...ako bude ići zimi preporučam cepin , dereze i bokun konopa.


Štirovnik


Cetinje

detalj iz mauzoleja
na vrhu
na serpentinama

Nema komentara:

Objavi komentar