nedjelja, 25. listopada 2009.

orah - snjeznica - nedojdjija

25.listopada 2009. dan nakon svih mogucih kisurina, izgleda kao pravi dan globalnog zagrijavanja...temperatura na 700m iznad 20 stupnjeva. Destinacija: Snjeznica... ali odlucih da ne idem na vrh nego da se malo zezam sa GPSom.
Cilj mi je bio trekirat do ORAHa, vrtace u kojoj se u stara vremena uzgajalo zito, a danas je tamo 5 bikova i jedna krava ( jadne li krave ).
Eto i tako krenuh u ovu epopeju, sam. Ekipa mi je cini se odlucila poci u invalidsku mirovinu.
Orah je bitan toponim na Snjeznici, odavle se moze i u Hercegovinu, doduse treba preskakati preko poteznih mina.
Kad se dodje na prijevoj iznad Oraha a ispod Korita pruza se genijalan pogled na Orijenski masiv, raspoznavam pl. dom na sedlu, gleda me Subrin amfiteatar, a nesto sjevernije i zapadnije nalazi se Golis, znacajna kota koja dominira ovim dijelom pejsaza. Volio bih jedan dan izaci i na ovu kotu ali umno me jebe minska prisutnost. Dodjoh do Oraha, vidjoh 5 kom. bikova i 1.kom. krava, skuzih da ove kravice ne vide bas cesto druge sisavce osim vukova stoga ne dodjoh do kolibe koju je izgradila vojska u ratu.
Pri povratku naletio sam na pastira iz Kune koji je u ratu bio "skripar" i sklanjao se po vrletima Snjeznice. Sa njim je bila i hravatska ovcarica stara 5 mjeseci ali i poprilicno nabrijana kad je cuvanje stada u pitanju.
vrtace


cesta
pejsazsa prijevoja

Orah i Golis u pozadini

VukNema komentara:

Objavi komentar